Inici Presentació Catàlegs Links Comarca E-mail

La Ribagorça

La comarca de la Ribagorça està situada a la part nord-est de la província d´Osca i conté les conques dels rius Éssera, Isàvena i Noguera Ribagorçana. Abasta una extensió aproximada de 2460 Km2, compta amb 34 municipis i té una població (al 1996) de 11923 habitants. Territori de població agrícola, comercial i de serveis, La capital administrativa, Graus, és la localitat amb major nombre d´habitants, seguida de Benasc i Benavarri. La comarca és un dels històrics comtats que formaren el Regne d´Aragó. L´arquitectura Ribagorçana, majoritàriament romànica, és un fidel reflexe de la rica història del Comtat. Les innombrables cases senyorials exteses per tot el territori i les mostres de la seva arquitectura constitueixen l´expressió més característica de l´esperit dels seus habitants, el quals encara conserven maneres pròpies de parlar, així com un ric acerb de costums. L´expressió més magnífica de l´art romànic de la Ribagorça la trobem a Roda d´Isàvena, a 24 Km de Graus, capçalera i porta de la comarca, amb l´esplèndida Catedral del segle XI en la que destaca el claustre i la cripta sota l´altar major on es guarda el sarcòfag de Sant Ramón obispe de Roda, el Monasteri d´Ovarra a la ribera del riu Isàvena, obra romànica lombarda realitzada a començaments del segle XI i el Monasteri de la Nostra Senyora d´Alaón en la zona oriental de la comarca en un paratge tan agrest com estratègic a la ribera del riu Noguera Ribagorçana en el poble de Sopeira.
La Ribagorça és una comarca de qualitats paisatgistes molt variades: Al sud la baixa Ribagorça, ribera plana amb fèrtils terres de conreu i frondosos boscos i flora fundamentalment mediterrània, localitzada en la confluència dels rius Éssera i Isàvena, a on es troba la vila de Graus. L´alta Ribagorça amb una vegetació alpina d´alta muntanya, és aquí on es situa el Parc Natual Posets-Maladeta, que abasta en els seus límits els més impressionants paisatges d´alta muntanya d´Espanya. Benasc i Castejón de Sos son les seves principals poblacions. Aquí al nord trobem els punts més alts del Pirineu axial, amb l´Aneto (1404) o Posets (3370 metres). La zona oriental s´ubica en torn al riu Noguera Ribagorçana i té en Benavarri el seu centre principal. L´aigua és la gran protagonista d´aquesta comarca amb els seus cabalosos i braus rius i extensos embassaments.
Aquesta comarca és un lloc immillorable per la pràctica de tot tipus d´esport, d´hivern o estival, de muntanya, aquàtics o aeris. També els amants de la caça i la pesca troben en aquests paratges el lloc ideal per la pràctica d´aquests esports.

http://www.cribagorza.org/