Inici Presentaciķ Catālegs Links Comarca E-mail

Presentació

El procés de comarcalització d´Aragó ha trobat en la Ribagorça una dificultat prèvia, la de l´enorme fragmentació des del punt de vista de l´organització político-institucional d´un territori molt extens i amb una densitat de població molt baixa.
Efectivament, l´escasa dimensió dels nostres pobles i municipis no ha portat, en les últimes dècades, com en altres comarques Altaragoneses, a construir una única entitat supramunicipal de serveis que pogués servir en aquest moment de referència bàsica per articular i posar en marxa el procés de comarcalització en la que està immersa la nostra Comunitat Autònoma en aquest moment.
En contraposició, la realitat ribagorçana actual, amb sis Mancomunitats funcionant en el territori, obligà a posar en marxa un òrgan coordinador provisional que, a mode de gestor, servís per pendre les dicisions prèvies, esquivar les dificultats d´un procés complex com el que tenim entre mans i en definitiva impulsar i aconseguir un procés de comarcalització en una de les comarques amb més història i personalitat d´Aragó.
El projecte de Comarcalització de les Biblioteques de la Ribagorça, és el primer projecte comú per a tot el territori que s´ha dissenyat i impulsat des de la citada Comissió de Coordinació del procés de Comarcalització. Amb aquest es busca, en un territori tan extens, fraccionat i dispers com el nostre, posar a la disposició de tots els ribagorçans i ribagorçanes una Xarxa de Biblioteques Locals i Comarcals impulsant al mateix temps la coordinació i el treball comú entre aquests centres de lectura, i possibilitant una optimització del recursos existents en el territori, per així aconseguir un millor servei.
Creiem que aquest projecte cultural és un bon punt de partida per a començar un treball conjunt, en un territori que té precisament en la diversitat cultural una de les seves senyes d´identitat més destacables.
Esperem que així també ho entenguin tots els nostres veïns i veïnes i que resulti de la major utilitat per a tots els usuaris de les nostres biblioteques i per a un major impuls d´aquest aspecte de la nostra cultura comarcal.

 

Ramón Miranda